Klaar met je baan? 10 tekenen dat het NU tijd is voor verandering.

Iedereen kent mensen die niet tevreden zijn met hun baan. De een is er ‘ingerold’ en veel te lang blijven plakken, de ander heeft inmiddels totaal andere ambities ontwikkeld en weer een ander ergert zich kapot aan haar baas en collega’s. Zeuren en klagen kunnen we vaak als de beste. Wanneer het er echter op aan komt vinden we onze ‘veilige’ baan ergens toch ook wel heel fijn. Een vast contract, je dagelijkse ritme en die vervelende collega’s zijn intussen toch wel een groot deel van je leven geworden. En wat zou je anders eigenlijk moeten doen?

Komt dit je bekend voor? En is dit misschien ook wel op jou van toepassing? Besef je dan heel goed dat je jezelf aan het saboteren bent. Natuurlijk is het vaste ritme waar je nu inzit makkelijk en blijf je het liefst lekker in je comfortzone zitten. Door tegen jezelf te zeggen dat jouw situatie eigenlijk wel ‘oké’ is blijf je jezelf voorliegen en hou je jezelf gevangen in een baan waar je het met de dag minder naar je zin gaat hebben. Been there, done that 😉 Het ding is namelijk dat het over een jaar alleen maar moeilijker gaat zijn om een besluit te nemen en iets anders te gaan doen. Twijfels zullen groeien en je raakt nog meer vastgeroest in je situatie. Dit wil je hoe dan ook voorkomen. Jouw leven is nu, kies daarom nu voor jouw geluk en stel het niet langer uit!

Maar hoe weet je nu eigenlijk of jij ook écht klaar bent met je baan? Stel je je niet gewoon aan? Ik heb 10 signalen voor je op een rijtje gezet.

1. ’s Ochtends je bed uit komen is een ware hel. Kan ik nog een uurtje blijven liggen?

2. Je kijkt minimaal ieder uur een keer op de klok. Is het al tijd?

3. Je verheugt je de hele week op vrijdagmiddag en op zondagochtend ben je alweer gespannen.

4. Je kan je baas (of vul een collega naar keuze in…) niet uitstaan.

5. Je vraagt je regelmatig af wat je nu eigenlijk aan het doen bent.

6. Je droomt geregeld over een leven waarin je iets compleet anders doet en veel gelukkiger bent.

7. Je ervaart veel stress en/of angstgevoelens.

8. Je aandacht verslapt vaak en je productiviteit gaat hierdoor achteruit. Hallo Facebook.

9. Na een dag werken ben je doodmoe en heb je geen energie meer om andere dingen te doen.

10. Je hebt vakanties nodig om te ont-stressen, niet om lekker te genieten.


Herken jij jezelf in meerdere tekenen? Dan is het toch echt tijd voor verandering. Wacht niet langer en blijf jezelf niet tegenhouden met de ene smoes na de andere.

Ben jij klaar voor verandering maar het je geen idee wat je dan wél wil of waar je moet beginnen? Ik help je graag verder. Plan nu HIER een gratis inspiratie sessie in! Binnen deze telefonische sessie kijken wij samen naar jouw huidige en gewenste situatie, wat jouw droomleven nu nog in de weg zit en wat jij nú kan doen om dichter bij dit droomleven te komen.

Lees meer

Een hele eerlijke blog

Vandaag voelde ik de sterke behoefte om deze blog te schrijven. Een ander soort blog dan normaal maar daarom zeker niet minder belangrijk. Mijn hoofd draaide de afgelopen dagen overuren en het helpt mij dan altijd heel erg om te gaan schrijven. Al die losse gedachten uit mijn hoofd en op papier krijgen. Dit zorgt ervoor dat ik rustig word en weer helder kan nadenken. Ik heb besloten om een deel van deze gedachtegangen met jullie te delen omdat ik veel waarde hecht aan eerlijkheid. Ook ik, als coach zijnde, maak momenten mee waarin ik mijzelf niet kan coachen. En dat is helemaal oké.

Het begon allemaal in het weekend toen ik een gezellig dagje weg was. Het was mooi weer, ik omringde mij met fijne personen en ik deed dingen waar ik normaal gesproken heel blij van wordt. Nu was dit echter anders, ik voelde mij gehaast en had het gevoel niet helemaal ‘aanwezig’ te zijn. Ik was heel erg bezig met mijn eigen gedachten. Deze gedachten focusten zich op de toekomst. In het verleden heb ik hier wel vaker last van gehad. Ik was altijd heel erg bezig met wat er allemaal nog zou gaan gebeuren en hoe dit zou gaan lopen. Daarbij voelde ik mij altijd vrij machteloos en had ik niet het gevoel dat ik zelf iets aan mijn toekomst kon veranderen. Tegenwoordig sta ik hier heel anders in. Zoals je misschien wel weet heb ik er inmiddels een hele reis aan zelfontwikkeling op zitten en help ik nu andere vrouwen met eenzelfde soort reis. Tot ik afgelopen weekend dus weer even ‘terug bij af’ was.

Ik ben een gelukkig en zelfverzekerd persoon. Ik ben blij met mijzelf, de mensen om mij heen en de dingen die ik doe. Natuurlijk is niet alles perfect en kunnen veel dingen zelfs nog veel beter, dat hoort nu eenmaal bij dit proces. Het leven draait niet om ‘perfect’ zijn maar om ontwikkeling, daar ben ik mij heel goed van bewust. De afgelopen dagen raakte ik mijzelf ondanks dit besef toch even kwijt. Ik voelde mij klein, onzeker en voelde zelfs een klein gevoel van falen. Om eerlijk te zijn vind ik het best lastig om dit nu op te schrijven. Ik kan het namelijk vrij confronterend vinden om aan mijzelf toe te geven dat het even wat minder ging.

Er was niet één specifiek ding gebeurd waardoor ik mij zo voelde. Een aantal dingen gingen anders dan verwacht waardoor ik een beetje in de stress schoot. Het waren mijn eigen gedachten die vervolgens de vrije loop gingen en verkeerde aannames maakten. Ik was aan het doemdenken en zag allemaal scenario’s voor me die er in de realiteit helemaal (nog) niet waren. Een gevoel van ‘laat ook allemaal maar’ kwam naar boven en ik had zin om alles waar ik mee bezig was los te laten. Natuurlijk wist ik diep van binnen dat dit onzin was. Door in deze negatieve energie te blijven hangen was het logisch dat ik niet verder kwam. Gelukkig realiseerde ik mij dit na een paar dagen weer.

Het was een lange tijd geleden dat ik mij zo ‘down’ voelde en achteraf gezien vond ik dit moment heel waardevol. Zo heb ik voor mijzelf alles weer even goed op een rijtje kunnen zetten. Waar ben ik nu eigenlijk allemaal mee bezig? Waar doe ik het voor? Waar ben ik tevreden mee en wat wil ik gaan veranderen? Ik ben alles weer in perspectief gaan zien en ik ben weer goed gaan inzien wat voor mij nu écht belangrijk is. Daarnaast weet ik nu veel beter hoe ik met dit soort momenten om kan gaan en blijf ik er niet meer weken in hangen zoals vroeger.

Deze blog wilde ik dan ook schrijven om dit moment met jullie te delen. Het is normaal dat niet alles ‘perfect’ gaat en je mag soms best een ‘breakdown’ momentje hebben. We zijn allemaal mensen en we zijn niet van steen 😉 Geef toe aan je gevoel en laat jezelf op dit soort momenten ook echt even verdrietig/gefrustreerd/boos zijn. Zorg er daarna echter weer voor dat je objectief blijft en laat jezelf niet te lang meeslepen in deze negatieve energie. Jij blijft degene die invloed kan hebben op jouw eigen leven. Neem deze verantwoordelijkheid, switch je mindset naar positief en ga weer aan de slag!

Heb jij ook wel eens van dit soort momenten? En hoe ga jij hiermee om?

P.s. Kan jij ook wel een mindset boost gebruiken? CHECK dan even de minicursus 😊

Lees meer

Ik weet niet wat ik wil - 5 tips om te ontdekken wat je écht wilt met je werk

“Wat wil ik nou eigenlijk echt?” Hoe vaak heb jij jezelf deze vraag al gesteld? En raak je daarbij keer op keer gefrustreerd omdat je er niet uit lijkt te komen?

Ik kan het mij goed voorstellen. Zelf heb ik namelijk ook jarenlang met deze onbeantwoorde vraag rondgelopen. Terwijl veel mensen in mijn omgeving al van jongs af aan leken te weten wat zij wilden bleef dit bij mij jarenlang één groot raadsel. Ik probeerde ondertussen van alles en nog wat uit, waarbij het een nog minder goed bij mij leek te passen dan het andere. Gek werd ik ervan!

Niet weten wat je wil lijkt misschien een luxeprobleem maar het is echt niet fijn. We hebben tegenwoordig steeds meer keuze in wat wij kunnen doen en krijgen daarbij enorm veel vrijheid. Dit maakt vinden en kiezen wat wij écht leuk vinden soms erg lastig. We krijgen als het ware té veel prikkels waardoor we niet meer in staat zijn om keuzes te maken. Aan de andere kant hebben we ook veel verplichtingen. De huur moet betaald worden, er moet gegeten worden en het liefst doen we ook veel leuke dingen. Dit alles kost geld en geld verdien je door te werken.

Maar wat doe je als je niet weet wat je leuk vindt? Blijf je dan maar hangen bij die studie of baan waar je al veel te lang met tegenzin naartoe gaat, omdat je ‘nu eenmaal geld moet verdienen’? Of zeg je per direct je baan op en ga je voor een ‘nieuw begin’? Dit is het punt waar de meeste mensen vastlopen. Waar begin je nu eigenlijk? En hoe begin je? Ik deel graag 5 tips met je.

1. Neem de tijd en zorg dat je niet gestoord kunt worden.
Plan een paar uur voor jezelf in, deze tijd heb je nodig én verdien je. Besef dat dit belangrijk voor jou is. Stel het dus ook niet uit en plan deze tijd nu alvast in je agenda!

2. Maak je hoofd leeg en denk vanuit een blanco beeld.
Wanneer jij vanuit je huidige situatie (waar je niet tevreden mee ben) denkt, kan het lastig zijn om positief te blijven. Je ziet al snel overal beren op de weg en hebt geen idee hoe je jouw huidige situatie kan veranderen. Daarom is de eerste stap om je hoofd leeg te maken. Ga rustig zitten en laat al je dagelijkse stress even los. Stel je voor dat je overal uit kan kiezen en dat alles mogelijk is. Alle moeilijkheden en problemen die je normaal tegen komt zijn er nu even niet.

3. Wat vind jij het allerleukste om te doen?
Sta eens stil bij wat jij het allerleukste vindt om te doen. Waar mag ik jou ’s nachts voor wakker maken? En wat zou jij elke dag wel willen doen? Bedenk meerdere dingen en laat je gedachten lekker stromen. Er bestaat geen goed of fout antwoord en je hoeft nu nog niet te denken aan mogelijke banen of bedrijven. Denk enkel aan wat jij graag doet en waar jij gelukkig van wordt.

4. Wie zijn jouw voorbeelden?
Zijn er bepaalde mensen waar je tegenop kijkt of waar jij bewondering voor hebt? Wie zijn deze mensen en wat doen zij in het dagelijks leven? Soms ligt het antwoord op wat je graag zou willen doen dichterbij dan je denkt.

5. Waar ben jij goed in?
Weet jij wat jouw talenten zijn? Wanneer dit niet het geval is, is het een goed idee om dit aan een aantal mensen in jouw omgeving te vragen. Wat zien zij als jouw sterke kanten? Komt dit overeen met wat je zelf denkt? Zou je het leuk vinden om deze kanten verder te ontwikkelen?

Kijk nu eens terug naar de antwoorden die jij hebt gegeven. Kan jij bepaalde dingen met elkaar verbinden? Komen sommige onderwerpen vaker terug? Zie jij mogelijkheden om jezelf verder in te ontwikkelen? Zie jij misschien zelfs wel een droombaan of bedrijf voor je?

Het stellen van dit soort vragen aan jezelf is hét begin om te gaan ontdekken wat je nu eigenlijk écht wilt met je werk. Nadat je dit gedaan hebt is het natuurlijk tijd om in actie te komen en stappen te gaan zetten. De veilige comfortzone zal verlaten moeten worden om verder te komen! Dit hoeft echter helemaal niet zo eng te zijn als je vooraf misschien denkt. Door een einddoel op te stellen en deze ‘op te knippen’ in kleinere tussendoelen kan jij stapsgewijs je leven veranderen. Door al deze stapjes in je agenda op te nemen werk jij automatisch naar je einddoel toe zonder dat het in één keer een enorme opgave lijkt. Wat kan jij NU al doen? Begin daar vandaag mee. Van uitstel komt afstel en een ‘perfect’ moment om te beginnen bestaat niet!

P.s. Deze week is het nieuwe programma ‘Find Your Purpose’ gelanceerd! Dit vernieuwde programma focust zich volledig op het ontdekken én bereiken van jouw droomleven & baan. Binnen dit programma ga je aan de slag met al jouw belemmerende gedachten. Gedachten als 'dit gaat mij nooit lukken', 'waar moet ik beginnen?' en 'ik heb te weinig.....tijd/geld/kennis' worden verleden tijd. In plaats daarvan creëer je een sterke en positieve mindset en ga je denken in mogelijkheden. Je gaat eindelijk ontdekken wat je nu eigenlijk wil, je gaat aan de slag met een plan én je gaat vervolgens daadwerkelijk stappen zetten en ACTIE nemen.

P.p.s. Be quick; heel juli € 200,- korting!

Lees meer

Zo krijg jij meer zelfvertrouwen; 10 tips om direct mee aan de slag te gaan!

“Zelfvertrouwen is de mate waarin men vertrouwen heeft in het eigen kunnen. Zelfverzekerdheid betekent dat dit een sterk vertrouwen is. Als men in werkelijkheid minder capabel is dan gedacht, dan is er sprake van zelfoverschatting. Andersom is er sprake van zelfonderschatting.”

Een gebrek aan zelfvertrouwen is één van de problemen die ik het meest voorbij hoor komen tijdens coaching gesprekken. Ontzettend veel mensen twijfelen aan zichzelf en hun eigen kunnen. Negen van de tien keer zijn deze twijfels dan ook totaal onterecht. Waarom blijven wij dan toch zo negatief over onszelf denken? Dat doen we over een ander toch ook niet?

Het zit zo; van een ander persoon zie je alleen de buitenkant, je weet niet exact wat er in iemands gedachten omgaat of hoe goed iemand daadwerkelijk ergens in is. Daarom geef je diegene vaak al snel het voordeel van de twijfel en heb je er wel vertrouwen in dat het goed komt. Bij jezelf ligt dat net wat anders. Je weet van jezelf natuurlijk altijd wat jij denkt en bent daarom continu bewust van je gedachten. Daarnaast weet jij hoe dingen je in het verleden afgingen en dan ben je ook nog eens bezig met hoe je op anderen overkomt. Al deze gedachten door elkaar zorgen er al snel voor dat je hoofd overloopt. Je gaat hierdoor sneller twijfelen aan jezelf of raakt zelfs in paniek.

Dat wil je natuurlijk niet! Daarom geef ik je vandaag 10 tips om direct mee aan de slag te gaan.

1. Durf jezelf te laten zien
Het eerste punt en voor de meeste mensen ook meteen het lastigste punt. Wanneer je een onzeker moment hebt wil je jezelf het liefste verschuilen en niet laten zien. Door dit steeds te doen raak je echter in een vicieuze cirkel terecht waardoor je steeds minder durft en steeds onzekerder wordt. Doorbreek deze cirkel en doe deze dingen, ondanks dat je het eng vindt, dus toch! Zie het als een oefening en ga hierin steeds een stapje verder.

2. Vergelijk jezelf niet met anderen

Zoals eerder aangegeven is het praktisch gezien zelfs niet mogelijk om jezelf met anderen te vergelijken. Je bent hierin namelijk nooit objectief! Wees je hiervan bewust en vergelijk jezelf alleen nog maar met jezelf. Hoe ging een situatie de vorige keer? Wat heb je daarvan geleerd? Hoe kan je dit nu nóg beter aanpakken?

3. Praat positief tegen jezelf
Je kan waarschijnlijk wel honderd redenen bedenken waarom iets je niet gaat lukken. Dat gaat je alleen niet verder brengen! Leer daarom positief denken en draai de situatie om. Stel jezelf de volgende vragen; Waarom gaat dit mij wél lukken? Waar ben ik goed in? Hoe voel ik mij achteraf?

4. Sta rechtop, geef een stevige hand en kijk een ander recht in de ogen aan.
Door dit soort ‘zelfverzekerde handelingen’ uit te voeren voel jij je vanzelf al een stuk zekerder en ga je relaxter een situatie of gesprek in.

5. Stel jezelf met een open houding op.
Benen recht op de grond en niet met je handen over elkaar zitten. Door je fysiek niet af te sluiten is het voor anderen veel makkelijker om een gesprek met jou te beginnen. Wanneer jij jezelf openstelt voor andere mensen en het contact aangaat zal jouw zelfvertrouwen zich steeds verder ontwikkelen.

6. Voel je goed en comfortabel door je daarnaar te kleden.
Je hoeft écht niet elke dag op naaldhakken en in een jurkje te verschijnen. In tegendeel zelfs! Doe iets aan waar jij je goed, mooi én comfortabel in voelt. Wanneer jij jezelf goed voelt en tevreden bent met je uiterlijk straal je dit ook uit.

7. Let op je ademhaling.
Door rustig te blijven ademen daalt het stresshormoon in je lichaam. Voel jij je gespannen of onzeker? Focus je dan enkele minuten op je ademhaling. Dit zorgt er tegelijkertijd voor dat je jouw constante gedachtestoom even on-hold zet.

8. Bereid je voor.
Voorbereiding is écht het halve werk, maar overdrijf ook niet! Vind jij iets dat komen gaat lastig of spannend? Zorg er dan voor dat jij je goed hebt ingelezen en voorbereid. Op deze manier kom je niet voor verassingen te staan. Draaf hier echter ook niet in door; accepteer dan je niet álles vooraf kan regelen en leg het op een gegeven moment naast je neer door iets compleet anders te gaan doen.

9. Neem jezelf niet zo serieus
Je hoeft niet alles perfect te doen, perfectie bestaat zelfs niet, probeer het dus ook niet na te streven! Je bent een mens en mensen maken fouten en doen soms rare dingen. Dat is helemaal oké. Lach erom en ga verder met de dag, die gaat namelijk ook gewoon verder.

10. DOEN!
Heb je alle tips doorgelezen maar blijf je iets vreselijk spannend vinden en twijfel je daarbij non-stop aan jezelf? Dan is de enige manier om jou verder te krijgen in actie komen! Begin nu direct en gooi jezelf, vol angst, in het diepe. Wedden dat het achteraf meeviel? Nu weet je dat ook weer voor de volgende keer.

Hoe zit het met jóuw zelfvertrouwen?
Blaak jij van het zelfvertrouwen of onderschat jij jezelf regelmatig? Laat het hieronder weten!

Lees meer

Jouw leven is jouw keuze?

Het wel of niet hebben van een keuze is een gevoelig onderwerp. We weten allemaal dat niet iedereen wordt geboren met dezelfde kansen. Zo heb jij in Nederland een stuk meer kansen dan wanneer je geboren zou zijn in een erg arm land. En ook binnen Nederland zijn helaas nog veel verschillen te zien. Je leven wordt eigenlijk van jongs af aan al beïnvloed door van alles en nog wat. In welke regio werd jij geboren? Hoe was jouw opvoeding? Hoe was jouw schooltijd en met welke mensen ging jij om? Allemaal voorbeelden van aspecten die invloed hebben gehad op het verloop van jouw leven.

Veel mensen blijven zich jarenlang vasthouden aan bepaalde gebeurtenissen in hun leven. Ze hebben het gevoel gevormd te zijn door de dingen die zijn gebeurd en weten niet hoe zij verder moeten met hun leven. Ze blijven als het ware in het verleden hangen en hebben hierdoor het gevoel zelf geen vrije keuzes meer te kunnen maken.

Niets is minder waar!

Iedereen heeft namelijk minimaal één keuze die zij altijd kan maken. Ik heb het over de keuze dat jij altijd zelf kan bepalen hoe jij met een situatie omgaat. Ook al lijkt dit misschien niet altijd zo wanneer jij er middenin staat. Jouw mindset, de manier waarop jij denkt en daarnaar handelt, is cruciaal voor de kwaliteit van jouw leven. Je kan honderden vrienden, veel geld en een goede baan hebben; wanneer jouw mindset negatief is heb je daar helemaal niets aan.

Andersom geldt gelukkig precies hetzelfde. Jij kan op dit moment weinig geld, weinig vrienden en geen baan hebben; met de juiste mindset kan jij alsnog gelukkig in het leven staan én toewerken naar betere tijden. Vaak wordt er gedacht vanuit schaarste. We zouden te weinig van alles hebben en het is moeilijk of zelfs onmogelijk om meer te krijgen. Deze hardnekkige gedachte is 9 van de 10 keer helemaal niet realistisch. Wij kunnen veel meer bereiken dan wij denken, wanneer wij gaan denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen!

Weet jij van jezelf waarom je denkt dat je bepaalde dingen niet kan of waarom deze dingen niet voor jou weggelegd zouden zijn? Ben jij je daarvan bewust? Of denk jij hier eigenlijk helemaal niet over na? Vaak vinden wij dingen die andere mensen doen en kunnen ontzettend normaal. Wanneer het op onszelf aankomt zien wij echter meteen beren op de weg en gaan wij twijfelen aan ons kunnen. Onze innerlijke criticus draait regelmatig overuren!

Hou daarom in gedachte dat je altijd tot meer in staat bent dan je in eerste instantie denkt!

Het is logisch dat je jouw droomleven niet binnen één dag zal leven. Heb een beetje geduld maar bovenal doorzettingsvermogen en laat je niet zomaar uit het veld slaan. Begin door een heel duidelijk toekomstbeeld voor jezelf te creëren. Wat zou jij het allerliefste willen doen, wanneer alles mogelijk zou zijn? Schrijf dit zo gedetailleerd mogelijk op. Dit klinkt nu nog overweldigend en waarschijnlijk zelfs onmogelijk. Weet echter dat dit niet zo is!

“If you can dream it, you can do it!”

Nu is het tijd om te gaan plannen. Deel jouw grote toekomstplan op in kleine ministapjes en zet deze in je agenda. Misschien is er een halfjaar voor nodig, misschien een jaar en misschien wel tien. Dat maakt helemaal niet uit, het gaat erom dat jij begint en actie onderneemt richting jouw droomleven!

Hoe zit dit met jou? Durf jij groot te dromen? En daar vervolgens actie naar te ondernemen? Of hou jij jezelf klein? En heb jij het idee vast te zitten in je huidige situatie?

Lees meer

Hou jij jezelf steeds tegen? 4 tips om hiermee af te rekenen & vandaag nog in actie te komen!

Gave ideeën en nieuwe plannen, het liefst ga je er vandaag nog mee aan de slag! Toch krabbel je negen van de tien keer op het laatste moment alsnog terug. Waar ligt dat toch aan? Ik zou willen dat hier een eenduidig antwoord én bijpassende oplossing voor was. Helaas is niets minder waar. Toch heb ik een aantal tips voor je weten te verzamelen die ervoor gaan zorgen dat jij minder aan jezelf gaat twijfelen en eerder in acte komt! Lees snel verder…

1. Analyseer jouw gedachten
Vaak zijn het keer op keer dezelfde gedachten die jou vroegtijdig laten stoppen. Weet jij van jezelf welke gedachten jouw ‘innerlijke saboteurs’ zijn? Door dit van jezelf te weten kan je hier steeds makkelijker op inspelen. Probeer naar jouw gedachten te kijken alsof deze van iemand anders zijn. Klinken ze dan nog steeds zo logisch? Of kijk je er nu heel anders tegenaan? Wanneer jij op deze manier leert denken zal je een stuk objectiever en realistischer worden.

2. Bekijk de positieve kanten
Veel mensen hebben de neiging om vooral de negatieve kanten te bekijken. Welke gevaren liggen er allemaal op de loer? Wat gaat ervoor zorgen dat het je niet gaat lukken? Waarom lukt jou dit waarschijnlijk niet? STOP! Jouw plannen zijn niét gedoemd om te mislukken. Wat zit er mee? Wat gaat jou verder helpen? Waar ben jij goed in? Hoe kan jij dit gebruiken? Denk positief, ga aan de slag en gebruik jouw positieve flow om door te blijven gaan!

3. Maak een plan
Een goed begin is het halve werk en dat geldt al helemaal voor een goed plan. Vaak lijken nieuwe ideeën van tevoren heel groot en ver weg. Je hebt geen overzicht en daardoor kan het lastig zijn om een begin te maken. Zorg er dus voor dat jij jouw nieuwe ideeën uitwerkt op papier en knip ze vervolgens op in kleine, behapbare stapjes. Plan al deze stappen in jouw agenda in en begin met de allereerste kleine stap. Op deze manier heb je overzicht, lijkt het minder ‘groot’ en onwerkelijk en kan jij direct beginnen met de eerste stap.

4. Wat als jij jezelf tegen blijft houden?
Je bent misschien bang voor jouw nieuwe plannen maar wat nou als jij er helemaal niet aan begint? Moet je daar niet veel banger voor zijn? Als je het aan mij vraagt wel! Wat nou als jij voor altijd zo door blijft gaan als je nu doet? Hoe ziet jouw leven er dan over 5 jaar uit? En over 10 jaar? Hoe zou jij je daarbij voelen? Zou je daarnaast niet enorm veel spijt hebben van alles wat je nooit hebt geprobeerd? En mis je op deze manier niet enorm veel kansen in je leven? Sta daar maar eens wat vaker bij stil!

Ik ben benieuwd! Hoe zit dat bij jou? Hou jij jezelf regelmatig tegen en wil je ook niets liever dan daarmee ophouden?

Lees meer

Zit jij in een sleur? 5 tips voor een sleur-vrij leven!

Velen van ons maken het weleens mee; het gevoel dat alles ‘saai’ en op de automatische piloot lijkt te gaan. Je weet ineens niet zo goed meer wat je wil met je leven en begint aan van alles te twijfelen. Je bent je huidige manier van leven in ieder geval meer dan zat en je bent toe aan iets nieuws. Opnieuw slaan de twijfels toe, want wat zou je in hemelsnaam voor anders moeten doen?! Het lijkt wel of je hoofd aan de ene kant overloopt aan gedachten terwijl je aan de andere kant 0,0 inspiratie hebt…

Het is tijd voor verandering, dat is duidelijk. Je wil loskomen uit de dagelijkse sleur. Hoe pak je dit nu het beste aan? Ik geef je 5 tips om uit de sleur te komen én te blijven!

1. Besef dat het normaal is
Realiseer je ten eerste dat het compleet normaal en logisch is dat je soms toe bent aan iets nieuws in je leven. Je bent niet geboren om voor de rest van je leven hetzelfde te blijven doen. Voel je dan ook niet slecht of schuldig wanneer jij klaar bent met iets wat een paar jaar geleden nog je droombaan leek. Het leven verandert en wijzelf ook, probeer je daarom niet vast te blijven klampen aan iets dat niet meer bij je past.

2. Blijf nieuwe dingen ondernemen
Dus ook wanneer je niét in een sleur zit! Door regelmatig nieuwe dingen te doen voorkom je juist dat je opnieuw in een sleur terecht komt. Denk hierbij vooral niet te moeilijk, je hoeft niet meteen een wereldreis te maken. Een bezoek aan een nieuwe stad of regelmatig een nieuwe hobby uitproberen is al voldoende.

3. Ontdek waar jij écht gelukkig van wordt
Het klinkt heel logisch, doen wat je leuk vindt, maar dat is zeker niet altijd zo. Veel mensen zijn ooit aan iets begonnen wat niet persé heel goed bij hun past maar zijn daar vervolgens wel blijven ‘hangen’. De stap zetten naar iets anders kan in dat soort gevallen best groot lijken. Ga daarom bij jezelf na waar jij nou echt vrolijk van wordt. Wat vind jij leuk om te doen? En wat zou jij elke dag wel willen doen? Bedenk vervolgens manieren waarop je deze dingen in jouw leven kan gaan toepassen. Je hoeft niet altijd direct een andere carrière te beginnen. Soms zijn het slechts kleine stapjes die jou een stuk gelukkiger kunnen maken.

4. Vergelijk jezelf niet met anderen (vooral niet via Social Media)
Denk niet dat jij het leven van een ander moet gaan kopiëren. Iedereen heeft andere interesses en daardoor andere doelen en dromen in zijn of haar leven. Je mag zeker bewondering voor iemand hebben of inspiratie uit iemand halen. Sla hier echter niet in door en probeer niet koste wat het kost hetzelfde te zijn. Wanneer je dit wel doet zal je er namelijk al snel genoeg achter komen dat je niet jóuw leven leidt. Wees authentiek, wees trots op jezelf en volg je eigen hart!

5. Reflecteer regelmatig
Sta regelmatig stil bij jouw leven en je gevoel daarbij. Ook als je het idee hebt dat je heel goed weet waar je gelukkig van wordt. Zoals eerder gezegd veranderen wij mensen continu. Soms heb je behoefte aan iets anders of zijn er dingen die jij voor jezelf kunt optimaliseren. Door hier regelmatig bewust bij stil te staan voorkom je dat je hier te laat achter komt.

Ik ben benieuwd! Hoe zit dat bij jou? Heb jij regelmatig het gevoel dat je in een sleur zit?

Lees meer

Hé introvert, je bent niet minder!

Een feestje met veel mensen die je niet kent, een borrel op je werk of een netwerkbijeenkomst. Stuk voor stuk gelegenheden die je liever direct overslaat. Je houdt er niet van om in het middelpunt van de belangstelling te staan en over koetjes en kalfjes praten zorgt ervoor dat je uitgeput raakt. Soms voelt het als een grote last; introvert zijn. Dingen die extraverte personen zo makkelijk afgaan zijn voor jou een ware opgave. Het voelt niet eerlijk aan. Waarom word jij zo moe van veel sociale gelegenheden in korte tijd? Waarom ben jij ook niet ‘gewoon’ extravert?

We leven in een maatschappij die voornamelijk gericht is op extraverte personen. We kijken op tegen mensen die gemakkelijk presenteren, krijgen eerder een hogere functie als wij onszelf ‘meer laten zien’ en we zijn jaloers op de gangmaker van elk feestje. Vergis je echter niet. Er bevinden zich meer introverte personen om je heen dan je misschien zou verwachten. Als introvert zijnde kan je de neiging hebben om je heel erg te focussen op jezelf en je eigen gevoel. Hierdoor vallen andere introverten, die wat meer op de achtergrond staan, je vaak helemaal niet op.

Naast jezelf realiseren dat je niet de enige introvert bent is het een goed idee om je te richten op jouw talenten. Je bent nu eenmaal niet het meest spraakzame en opvallende persoon en dat zal je waarschijnlijk ook nooit worden. Maar is dit echt zo erg? Wil jij echt je hele leven lang proberen om iemand te worden die jij niet bent? Al je het mij vraagt is dat het laatste waar je gelukkig van wordt. De maatschappij is dan misschien een tikkeltje meer gericht op extraverte personen, er is ook meer dan genoeg ruimte en waardering voor mensen zoals jij.

Waar ben jij nou echt goed in? Wat vind jij leuk om te doen? En waar mag ik jou ’s nachts voor wakker maken? Het is ontzettend belangrijk om dit van jezelf te weten. Wanneer jij weet wat je leuk vindt en waar je goed in bent kunt je jouw leven daarnaar inrichten. Introverte personen zijn bijvoorbeeld vaak goed in luisteren, observeren en reflecteren. Zijn dit eigenschappen die jij ook bezit en kun jij hier misschien meer mee doen? Of heb je hele andere wensen en talenten? Het maakt uiteindelijk helemaal niet uit wat het is, zolang jij jezelf maar niet laat meesleuren door de ´extraverte´ maatschappij. Blijf dicht bij jezelf, onderzoek jouw mogelijkheden en ga hiermee aan de slag!

Voel jij jezelf weleens ‘minder’ dan een extravert persoon?

Lees meer

Inspiratie blog #8 - Annemieke

Via Start Your Change deel ik geregeld persoonlijke verhalen over mijzelf. De wereld draait echter niet alleen om mij, daar ben ik mij goed van bewust! Ik vond het daarom tijd worden om persoonlijke verhalen van anderen te delen. Hoe gaan zij om met lastige momenten? Wat is voor hun het keerpunt geweest om positiever te gaan leven? Wat is de belangrijkste les in hun leven geweest? Je leest het vandaag in de voorlopig laatste #inspiratie blog.

Wie ben jij?
Mijn naam is Annemieke Bremmer. Ik was dat kleine meisje met witblond stekelhaar die altijd opkwam voor de kwetsbaren en helemaal haar eigen gang ging. Ik zat lekker in mijn vel tot ik mijzelf in de pubertijd steeds meer kwijt begon te raken. Ik ging leven vanuit mijn verstand omdat iedereen dat deed. Langzaam raakte ik mijzelf kwijt, mijn omgeving probeerde mij te helpen maar dat mocht helaas niet baten. Sinds ik moeder ben geworden kom ik steeds dichter terug bij mijn eigen gevoel en heb ik mijzelf weer gevonden. Ik ben gewoon nog steeds het meisje dat opkomt voor anderen en lekker haar eigen gang gaat!

Wat doe jij?
Ik inspireer lokale ondernemers om hun hart te volgen, een bedrijf te creëren dat echt bij ze past en om vervolgens hun eigen ´verhaal´ te maken. Ik ben verhalenverteller en om jouw verhaal te vinden moet je eerst heel goed weten wat je wilt en waar je naartoe wilt. Ik coach mensen hierin omdat ik het geweldig vind als mensen beseffen waar hun krachten liggen en deze optimaal in gaan zetten.

In mijn vrije tijd ben ik graag met mijn gezin bezig, bijvoorbeeld gezellig samen iets bakken. Daarnaast loop ik graag hard terwijl ik luister naar een podcast om vervolgens weer heerlijk geïnspireerd terug te komen. Yoga Nidra is voor mij een ander oplaadmoment. Ik ben hiermee begonnen toen ik nog zo moe was dat ik altijd in slaap viel tijdens het doen hiervan. Tegenwoordig kan ik steeds beter wakker blijven met mijn geest en voel ik de totale ontspanning in mijn lichaam.

Waar kom je vandaan?
Mijn ´turning point´ was de geboorte van mijn chronisch zieke zoontje. Tot die tijd leefde ik niet bewust, ik was wel ondernemer, maar ook weer niet echt. Ik deed veel op de automatische piloot, had geen dromen en wist niet waar ik precies heen wilde. Na zijn geboorte kwamen wij veel in ziekenhuizen en werd alles ineens onzeker. Ik heb in die tijd geprobeerd te werken, maar merkte dat ik mijn gevoel dan compleet moest uitschakelen om ook maar iets te kunnen. Ik heb toen besloten om uit het bedrijf te stappen waar ik samen met mijn compagnon in zat. De anderhalf jaar die toen volgden hoefde ik even helemaal niets van mijzelf. Ik was nog steeds hartstikke moe en besefte dat ik eigenlijk al jaren aan het afstevenen was op een burn-out. Ik was blij met de vrijheid en het ontbreken van stress. Toch ging het op den duur weer kriebelen. Toen mijn zoontje zich beter ging voelen en graag naar de opvang wilde ben ik opzoek gegaan naar wat ik met een nieuw bedrijf zou kunnen doen. Ik wilde iets nieuws maar had nog geen idee wat precies. Toen ik de cursus ´storytelling´ ging volgen besefte ik mij dat dit was wat ik wilde doen. Storytelling gaat om verhalen schrijven, anderen inspireren, maar vooral weten waar je mee bezig bent. Het was voor mij zo’n eyeopener dat ik mijn eigen reis omgezet naar de coaching waar ik nu andere ondernemers mee motiveer om ook hun eigen pad te kiezen.

Hoe ga jij om met beren op de weg?
Ik merk dat ik vaak eerst terug schiet in mijn ´fixed´ mindset. Ik weet nu echter dat ik op die momenten even rust moet zoeken om mijn creativiteit weer naar boven te laten komen. Ik moet op zulke momenten niks forceren want dat werkt niet. Ik bedenk de beste oplossingen wanneer ik loslaat dat ik een oplossing zou móeten bedenken.

Hoe hou jij jezelf gemotiveerd?
Ik werk vanuit inspiratie, dat is een geweldige motivatie. Ik werk niet voor het geld maar juist om anderen te inspireren en te kijken of we samen de Achterhoek sterker kunnen maken als ondernemers. Dat geeft elke keer weer een kick! Daarnaast heb ik een mooi moodboard met afbeeldingen over hoe ik mij in 2018 graag wil voelen. Elke keer als ik daarnaar kijk krijg ik een glimlach op mijn gezicht en zin om weer aan de slag te gaan. Als ik te lang door ga, gun ik mijzelf meerdere dagen rust om weer op te laden. In ´normale´ weken zorg ik standaard voor één tot twee échte oplaadmomenten om in de goede ‘flow’ te blijven.

Wat is jouw grootste overwinning?
Opnieuw een bedrijf opstarten vanuit het niets en in een paar maanden veel meer opbouwen dan ik ooit had verwacht. Ik onderneem nu vanuit mijn gevoel en dat ging niet zonder slag of stoot maar het levert mij uiteindelijk zoveel op!

Annemieke´s afsluitende tip!
Be the change you want to see in the world! Werk vanuit jouw persoonlijke droom om de wereld te verbeteren. Door je droom te delen zal je merken dat je de juiste mensen gaat aantrekken en dat je veel makkelijker klanten krijgt dan je ooit had verwacht.

Meer van Annemieke?
http://annemiekebremmer.nl/
https://www.instagram.com/annemiekebremmer/

Lees meer

Inspiratie blog #7 - Sarah

Via Start Your Change deel ik geregeld persoonlijke verhalen over mijzelf. De wereld draait echter niet alleen om mij, daar ben ik mij goed van bewust! Ik vond het daarom tijd worden om persoonlijke verhalen van anderen te delen. Hoe gaan zij om met lastige momenten? Wat is voor hun het keerpunt geweest om positiever te gaan leven? Wat is de belangrijkste les in hun leven geweest? Je leest het in een nieuwe reeks #inspiratie blogs die wekelijks online zal komen.

Wie ben jij?
Ik ben Sarah, 25 jaar en mijn passie draait volledig om gezondheid. Ik bekijk gezondheid vanuit een holistisch perspectief. Daarmee bedoel ik het geheel van body, mind & spirit. Ik hou mij het allerliefste bezig met yoga, gezonde voeding, een bewuste leefstijl en een positieve mindset.

Wat doe jij?
Ik heb van mijn eerdergenoemde hobby’s mijn werk gemaakt. Een jaar geleden begon ik met yogalessen geven en inmiddels probeer ik ook online mensen te inspireren op het gebied van voeding en mindset. Ik gebruik daarbij graag de principes van Ayurveda, hierbij wordt gezondheid gezien vanuit een holistisch perspectief. In mijn vrije tijd doe ik aan turnen, iets wat ik vroeger op hoog niveau heb gedaan en nog steeds geweldig vind om te doen. Daarnaast hou ik ervan om mezelf te ontwikkelen op zowel lichamelijk als mentaal gebied. Daarom lees ik veel boeken en zal ik altijd blijven doorleren over alles wat ik interessant vind. Zo staat Spaans leren momenteel hoog op mijn lijstje!

Waar kom je vandaan?
Ik heb een opleiding gevolgd in Industrieel Ontwerpen, iets compleet anders dan wat ik nu doe. Dit komt omdat ik toen ik van de middelbare school kwam geen idee had wat ik wilde doen. Ik zat helemaal niet goed in mijn vel en was zelfs behoorlijk depressief. Vanaf mijn elfde worstelde ik enorm met mijzelf en had ik moeite om mijzelf te accepteren. Ik kon mij slecht focussen en leren was erg lastig. Ik zat met mijn hoofd dan ook helemaal niet bij het kiezen van een leuke studie toen het moment daar was. Daarentegen was ik voornamelijk bezig met ‘beter’ worden en mijzelf leren accepteren. Dit alles heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik mij ging verdiepen in gezonde voeding en zelfontwikkeling. Daar had ik wél motivatie voor, mede omdat ik het zelf zo hard nodig had.

Met moeite heb ik uiteindelijk mijn bachelor Industrieel Ontwerpen afgemaakt, de studieschuld liep namelijk gewoon door… Hierna ben ik naar India gevlogen om mij te gaan verdiepen in yoga en ayurveda. Ik was hier toen al een tijdje mee bezig en was er erg gepassioneerd over. Toch lukte het mij nog niet om toe te geven aan mijzelf. Ik keek altijd heel erg op tegen creatieve ‘designers’ en dacht altijd dat ik ook zo moest worden. Iemand die enkel met gezondheid bezig is, is maar saai. Dat was de gedachte die ik hierover heel lang in mijn hoofd heb gehad. Gelukkig zie ik dat nu heel anders en voel ik eindelijk dat ik op de goede weg zit. Dat wat ik ooit zelf hard nodig had, wil ik nu graag delen met andere mensen!

Hoe ga jij om met beren op de weg?
Ik heb altijd een groter doel voor ogen. Wanneer ik beren op de weg tegenkom bedenk ik daarom altijd een manier om hier goed mee om te gaan. Ik bedenk mij bijvoorbeeld hoe ik iets kan veranderen of hoe ik iets anders aan kan pakken. Soms laat ik minder fijne gevoelens ook wel eens toe. Het leven zit soms nou eenmaal tegen en daar voel ik mij dan ook best wel eens rot over. Zolang ik er maar niet in blijf hangen vind ik dit helemaal oké. Het draait om het vinden van de middenweg tussen het toelaten van vervelende gevoelens en jezelf een schop onder je kont geven en gewoon weer doorgaan!

Hoe hou jij jezelf gemotiveerd?
Ik geloof zelf heel erg in wat ik doe en dat is direct mijn grootste motivatie. Ik kan mijzelf hierdoor altijd weer positief krijgen op momenten dat het tegenzit. Tegelijkertijd probeer ik ook voldoende tijd en rust in te plannen zodat ik op de momenten waarop ik werk zeer gefocust aan de slag kan gaan en meer voor elkaar krijg in een korte tijd. Dit voorkomt dat ik mijzelf helemaal uitput.

Wat is jouw grootste overwinning?
Het afgelopen jaar heb ik enorm veel overwonnen. Mijn grootste overwinningen hebben echter allemaal te maken met mij minder aantrekken van wat anderen over mij denken en mijzelf meer laten zien. Eigenwaarde is altijd een belangrijk thema in mijn leven geweest. Toch is het mij gelukt om allerlei dingen te doen waarvan ik vorig nog zei dat ik het nooit zou durven. Zo heb ik inmiddels mijn eigen yogalessen gegeven, werk ik aan mijn zichtbaarheid op social media én heb ik net mijn eerste online challenge afgerond waarbij ik een aantal filmpjes en podcasts heb opgenomen. Dit jaar ga ik hiermee verder en ga ik nog meer angsten overwinnen. Zolang ik het stap voor stap doe voelt het een stuk minder overweldigend dan wanneer ik het gevoel heb dat ik alles in één keer zou moeten overwinnen.

Sarah´s afsluitende tip mee!
Doen! Ik heb heel lang in mijn hoofd geleefd en nagedacht over het perfecte plan. Uiteindelijk lopen dingen echter vaak anders. Daarnaast hoef je niet alles vanaf het begin af aan al perfect te doen. Je leert juist onwijs veel terwijl je bezig bent, zelfs als je nog niet eens precies weet wat je wilt. Ik heb mijzelf toestemming gegeven om een beginner te zijn. Hoe kan ik nou van mijzelf verwachten dat ik al direct expert ben terwijl ik net begin? Ik begin het steeds leuker te vinden om het allemaal als één grote ontdekkingsreis te zien in plaats van iets waar ik al direct heel succesvol in zou moeten zijn.

Meer van Sarah?
https://www.feedyourneed.nl/
https://www.instagram.com/feed.your.need/
https://www.facebook.com/feedyourneed

Lees meer
comments powered by Disqus