‘Wat wil ik nou écht met mijn leven?’

Bovenstaande vraag zou je ook wel ‘de vraag der vragen’ kunnen noemen. Hoe vaak heb jij jezelf deze vraag al wel niet gesteld? En raak jij daarbij ook telkens gefrustreerd omdat je niet tot een duidelijk antwoord kan komen?

Ik kan het mij goed voorstellen! Zelf heb ik ook jarenlang met deze onbeantwoorde vraag rondgelopen. Terwijl veel mensen in mijn omgeving al van jongs af aan leken te weten wat zij wilden bleef dit bij mij jarenlang één groot raadsel. Ik probeerde ondertussen van alles en nog wat uit waarbij het een nog minder goed bij mij leek te passen dan het andere. Gek werd ik ervan! Daarom besloot ik het internet af te zoeken op termen als; ‘Wat wil ik nou écht met mijn leven?’ en ‘Ontdekken wat je leuk vindt’. Ik werd daarbij overspoeld met websites vol tips waar ik helemaal niets aan had.

Niet weten wat je wil lijkt misschien een luxeprobleem maar het is echt niet fijn. We hebben tegenwoordig steeds meer keuze in wat wij kunnen doen en krijgen daarbij enorm veel vrijheid. Dit maakt vinden en kiezen wat wij écht leuk vinden soms erg lastig. Daarbij worden wij continu beïnvloed door andere personen en kunnen wij onszelf 24/7 via social media vergelijken met anderen. Dit zorgt ervoor dat wij onze eigen wensen en dromen nog weleens kwijtraken en verdwaald kunnen raken in de dromen van andere personen.

Op mijn 24e besloot ik dat ik er helemaal klaar mee was. Ik was inmiddels al een paar jaar afgestudeerd, had allerlei banen uitgeprobeerd en had het nergens naar mijn zin. Wilde ik echt mijn hele leven zo ‘ronddwalend’ (want zo voelde het) blijven leven? Mijn antwoord hierop was een duidelijke NEE en dus besloot ik, dat als ik nergens een antwoord kon vinden, ik mijn eigen methode moest gaan ontwikkelen.

START
Ik begon met één groot vel papier waarop ik de volgende vragen schreef:
- Wat vind ik leuk om te doen/waar word ik gelukkig van?
- Waar ben ik goed in?
- Wat vind ik niet leuk om te doen?

Ik schreef alles op wat er in mij opkwam en had het vel al snel helemaal volgeschreven. Het allerbelangrijkste bij het beantwoorden van deze vragen is dat je open bent en denkt in mogelijkheden. Wanneer jij jezelf in één keer de vraag ‘Wat wil ik nou echt?’ stelt, is deze te overweldigend. Je gedachten gaan dan als het ware ‘op slot’ en er ontstaan alleen maar blokkades. Door verschillende, losse, vragen aan jezelf te stellen maak je het een stuk makkelijker. Zorg er dus ook voor dat je bij het beantwoorden van deze vragen met één vraag tegelijk bezig bent.

Nadat je deze vragen beantwoord hebt ben je al een stuk verder! Toch vraag je je waarschijnlijk nog af hoe je nu verder moet met het beantwoorden van dé vraag; ‘Wat wil ik nou echt met mijn leven?’.

YOUR
Het is tijd om dieper op jezelf in te gaan, wie ben JIJ? Schrijf de volgende vraag op een nieuw vel papier:
- Hoe ziet jouw ideale dag eruit? Omschrijf dit zo gedetailleerd mogelijk! Waar ben je? Met wie ben je? Wat doe je? Hoe laat doe je alles? Wat voor temperatuur is het? etc. etc.

Door dit zo gedetailleerd mogelijk op te schrijven zet je jezelf aan het denken. Jezelf vragen stellen is sowieso één van de beste manieren om meer over jezelf te leren. Nadat je dit hebt gedaan is het tijd voor de volgende stap. Het is tijd om een plan op te gaan stellen en actie te ondernemen!

CHANGE
Pak de twee vellen die je vol hebt geschreven en nog een laatste vel erbij. Observeer jouw antwoorden goed en kijk of je verbanden ziet.
- Zie je dingen die met elkaar overeenkomen?
- Zijn er termen of woorden meerder keren terugkomen?
- Komt er duidelijk naar voren waar jij plezier uithaalt en waaruit juist niet?
- Komen jouw wensen en dromen duidelijk naar voren? Hoe zien deze eruit?
- Wat zie jij jezelf de komende 5 jaar graag doen?

Schrijf deze laatste vraag groot op, dit is jouw doel! Met dit doel ga jij nu verder aan de slag door het SMART te maken.
- Wat wil je precies bereiken? Wie is erbij betrokken? Waarom wil je dit? Wat moet er stap voor stap precies gebeuren om dit doel te bereiken?
- Is jouw doel meetbaar? Hoe kan je controleren of jouw doel is behaald?
- Is jouw doel realistisch gezien haalbaar? Heb je er voldoende geld, tijd en middelen voor óf kun je deze creëren? Is je doel positief en actiegericht?
- Kan jij dit doel behalen? Zijn de inspanningen ervoor niet te hoog of te laag? Staan de inspanningen die je moet leveren in relatie met het resultaat?
- Op welke precieze datum wil jij jouw doel bereikt hebben? Wanneer moeten de tussenstappen gerealiseerd zijn?

Jouw doel staat én is uitgewerkt, YES! Neem NU alle stapjes die je moet nemen op in je agenda en begin op dit moment direct met stap nummer één. Dit is de meest effectieve manier om te beginnen. Van uitstel komt namelijk afstel en dat wil je niet meer!

START YOUR CHANGE
Ik hoop dat jij nu ook eindelijk een antwoord gaat krijgen op de vraag; ‘Wat wil ik nou écht met mijn leven?’. Ga echt aan de slag met bovenstaande vragen en ontdek wat het jou gaat brengen. Vind jij het uiteindelijk alsnog ontzettend lastig om deze vragen te beantwoorden? Wil jij niets liever dan éindelijk een antwoord op de vraag der vragen maar het lukt het je zelf gewoon niet? Plan dan HIER een vrijblijvende, online, inspiratie sessie in waarin ik jou vertel wat het coaching traject van Start Your Change voor jou kan betekenen!

Lees meer

5 redenen waarom voldoende rust belangrijker is dan je denkt!

Wanneer wij, na heel veel twijfels en hard werken, eindelijk zijn begonnen aan een groot project gaan wij hier vaak vol voor. Nachten van 4 uur slaap, me-time wordt volledig geskipt en onze sociale contacten komen op een laag pitje te staan. We werken, bijna letterlijk, tot we erbij neervallen om ons doel waar te kunnen maken. Dit lijkt misschien efficiënt, je steekt immers al jouw tijd in dit project, maar is dit ook echt zo? Als je het aan mij vraagt niet! Door je compleet op één ding te focussen zullen je andere behoeftes hieronder gaan lijden. Dit gaat je op den duur hoe dan ook tegenwerken. Veel beter is het om juist regelmatig je rust te pakken en vervolgens weer opgeladen door te werken. Ik deel vandaag 5 redenen met je waarom voldoende rust belangrijker is dan je denkt.

1. Rust is één van jouw basisbehoeftes
De eerste en direct de belangrijkste reden die op de een of andere manier vaak genegeerd wordt. Rust is namelijk net als eten en drinken een eerste levensbehoefte. Wanneer je stopt met eten en drinken ga je dood, dat begrijpen de meeste mensen wel. Wat betreft rust is dit exact hetzelfde. Je zal misschien niet direct sterven, maar een langdurig slaaptekort heeft vergaande gevolgen voor je gezondheid. Gevolgen die je dus niét zelf wil ervaren.

2. Concentratie-killer
Heb jij vroeger op school wel eens een examen proberen te maken nadat je een nacht niet geslapen had? Dat gaat dus niet. Je hebt je nachtelijke uurtjes nodig om te herstellen. Jouw hersenen krijgen gedurende de dag continu nieuwe prikkels binnen. Je kan je voorstellen dat dit vermoeiend is en dat je hoofd op een gegeven moment ‘vol’ zit. Tijdens jouw slaap worden al deze indrukken verwerkt (ooit heftig gedroomd na een drukke dag?) zodat je er de volgende dag weer tegenaan kan. Je snapt zelf ook wel dat als je deze slaap skipt of drastisch inkort, jouw hoofd vol blijft zitten en je concentratie ver te zoeken is.

3. Herstel van je lichaam
Naast het verwerken van indrukken is je lichaam ’s nachts ook druk bezig om zichzelf te herstellen. Wij mensen bestaan compleet uit cellen welke regelmatig beschadigt raken. Tijdens je slaap worden deze cellen in een veel hoger tempo dan overdag hersteld. Van slaap word je dus gezonder! En, ook niet onbelangrijk, na een goede nacht slaap zie je er direct een stuk beter uit 😉

4. Een gezond gewicht
Ken je dat? Je bent moe, hebt weinig geslapen en als gevolg daarvan ben je de hele dag door aan het snacken. Vaak pak je dan ook nog eens suikerrijke producten omdat deze jou tijdelijk een ‘energie-boost’ geven. Deze piek is echter zo weer voorbij om vervolgens in een enorme dip over te gaan. Je begrijpt dat je hierdoor in een hele verkeerde vicieuze cirkel terecht kan komen!

5. Je bent geen wonder!
Dit is er ook eentje die ik vaak voorbij hoor komen. ‘Ja maar ik heb geen slaap nodig’ of nog erger ‘Ik slaap wel als ik dood ben’… Ieder mens heeft rust en slaap nodig, ook jij!

En, ben jij al overtuigd? Ga jij vanavond een uurtje eerder naar bed?

Zit het met jouw rust eigenlijk wel goed maar hebt jij juist meer moeite om in actie te komen?
Bekijk dan even DEZE blog, daarin leer je vandaag nog in actie te komen!

Lees meer

Zo krijg jij meer zelfvertrouwen; 10 tips om direct mee aan de slag te gaan!

“Zelfvertrouwen is de mate waarin men vertrouwen heeft in het eigen kunnen. Zelfverzekerdheid betekent dat dit een sterk vertrouwen is. Als men in werkelijkheid minder capabel is dan gedacht, dan is er sprake van zelfoverschatting. Andersom is er sprake van zelfonderschatting.”

Een gebrek aan zelfvertrouwen is één van de problemen die ik het meest voorbij hoor komen tijdens coaching gesprekken. Ontzettend veel mensen twijfelen aan zichzelf en hun eigen kunnen. Negen van de tien keer zijn deze twijfels dan ook totaal onterecht. Waarom blijven wij dan toch zo negatief over onszelf denken? Dat doen we over een ander toch ook niet?

Het zit zo; van een ander persoon zie je alleen de buitenkant, je weet niet exact wat er in iemands gedachten omgaat of hoe goed iemand daadwerkelijk ergens in is. Daarom geef je diegene vaak al snel het voordeel van de twijfel en heb je er wel vertrouwen in dat het goed komt. Bij jezelf ligt dat net wat anders. Je weet van jezelf natuurlijk altijd wat jij denkt en bent daarom continu bewust van je gedachten. Daarnaast weet jij hoe dingen je in het verleden afgingen en dan ben je ook nog eens bezig met hoe je op anderen overkomt. Al deze gedachten door elkaar zorgen er al snel voor dat je hoofd overloopt. Je gaat hierdoor sneller twijfelen aan jezelf of raakt zelfs in paniek.

Dat wil je natuurlijk niet! Daarom geef ik je vandaag 10 tips om direct mee aan de slag te gaan.

1. Durf jezelf te laten zien
Het eerste punt en voor de meeste mensen ook meteen het lastigste punt. Wanneer je een onzeker moment hebt wil je jezelf het liefste verschuilen en niet laten zien. Door dit steeds te doen raak je echter in een vicieuze cirkel terecht waardoor je steeds minder durft en steeds onzekerder wordt. Doorbreek deze cirkel en doe deze dingen, ondanks dat je het eng vindt, dus toch! Zie het als een oefening en ga hierin steeds een stapje verder.

2. Vergelijk jezelf niet met anderen

Zoals eerder aangegeven is het praktisch gezien zelfs niet mogelijk om jezelf met anderen te vergelijken. Je bent hierin namelijk nooit objectief! Wees je hiervan bewust en vergelijk jezelf alleen nog maar met jezelf. Hoe ging een situatie de vorige keer? Wat heb je daarvan geleerd? Hoe kan je dit nu nóg beter aanpakken?

3. Praat positief tegen jezelf
Je kan waarschijnlijk wel honderd redenen bedenken waarom iets je niet gaat lukken. Dat gaat je alleen niet verder brengen! Leer daarom positief denken en draai de situatie om. Stel jezelf de volgende vragen; Waarom gaat dit mij wél lukken? Waar ben ik goed in? Hoe voel ik mij achteraf?

4. Sta rechtop, geef een stevige hand en kijk een ander recht in de ogen aan.
Door dit soort ‘zelfverzekerde handelingen’ uit te voeren voel jij je vanzelf al een stuk zekerder en ga je relaxter een situatie of gesprek in.

5. Stel jezelf met een open houding op.
Benen recht op de grond en niet met je handen over elkaar zitten. Door je fysiek niet af te sluiten is het voor anderen veel makkelijker om een gesprek met jou te beginnen. Wanneer jij jezelf openstelt voor andere mensen en het contact aangaat zal jouw zelfvertrouwen zich steeds verder ontwikkelen.

6. Voel je goed en comfortabel door je daarnaar te kleden.
Je hoeft écht niet elke dag op naaldhakken en in een jurkje te verschijnen. In tegendeel zelfs! Doe iets aan waar jij je goed, mooi én comfortabel in voelt. Wanneer jij jezelf goed voelt en tevreden bent met je uiterlijk straal je dit ook uit.

7. Let op je ademhaling.
Door rustig te blijven ademen daalt het stresshormoon in je lichaam. Voel jij je gespannen of onzeker? Focus je dan enkele minuten op je ademhaling. Dit zorgt er tegelijkertijd voor dat je jouw constante gedachtestoom even on-hold zet.

8. Bereid je voor.
Voorbereiding is écht het halve werk, maar overdrijf ook niet! Vind jij iets dat komen gaat lastig of spannend? Zorg er dan voor dat jij je goed hebt ingelezen en voorbereid. Op deze manier kom je niet voor verassingen te staan. Draaf hier echter ook niet in door; accepteer dan je niet álles vooraf kan regelen en leg het op een gegeven moment naast je neer door iets compleet anders te gaan doen.

9. Neem jezelf niet zo serieus
Je hoeft niet alles perfect te doen, perfectie bestaat zelfs niet, probeer het dus ook niet na te streven! Je bent een mens en mensen maken fouten en doen soms rare dingen. Dat is helemaal oké. Lach erom en ga verder met de dag, die gaat namelijk ook gewoon verder.

10. DOEN!
Heb je alle tips doorgelezen maar blijf je iets vreselijk spannend vinden en twijfel je daarbij non-stop aan jezelf? Dan is de enige manier om jou verder te krijgen in actie komen! Begin nu direct en gooi jezelf, vol angst, in het diepe. Wedden dat het achteraf meeviel? Nu weet je dat ook weer voor de volgende keer.

Hoe zit het met jóuw zelfvertrouwen?
Blaak jij van het zelfvertrouwen of onderschat jij jezelf regelmatig? Laat het hieronder weten!

Wil jij gaan werken aan jouw zelfvertrouwen? Ben jij klaar voor verandering in je leven? Wil je gaan voor jouw dromen maar weet je niet goed wat je wil of hoe je dit kan bereiken? Dat is dit jouw kans! KLIK snel verder en ontdek wat jij binnen een traject bij Start Your Change kan bereiken.

Lees meer

Jouw leven is jouw keuze?

Het wel of niet hebben van een keuze is een gevoelig onderwerp. We weten allemaal dat niet iedereen wordt geboren met dezelfde kansen. Zo heb jij in Nederland een stuk meer kansen dan wanneer je geboren zou zijn in een erg arm land. En ook binnen Nederland zijn helaas nog veel verschillen te zien. Je leven wordt eigenlijk van jongs af aan al beïnvloed door van alles en nog wat. In welke regio werd jij geboren? Hoe was jouw opvoeding? Hoe was jouw schooltijd en met welke mensen ging jij om? Allemaal voorbeelden van aspecten die invloed hebben gehad op het verloop van jouw leven.

Veel mensen blijven zich jarenlang vasthouden aan bepaalde gebeurtenissen in hun leven. Ze hebben het gevoel gevormd te zijn door de dingen die zijn gebeurd en weten niet hoe zij verder moeten met hun leven. Ze blijven als het ware in het verleden hangen en hebben hierdoor het gevoel zelf geen vrije keuzes meer te kunnen maken.

Niets is minder waar!

Iedereen heeft namelijk minimaal één keuze die zij altijd kan maken. Ik heb het over de keuze dat jij altijd zelf kan bepalen hoe jij met een situatie omgaat. Ook al lijkt dit misschien niet altijd zo wanneer jij er middenin staat. Jouw mindset, de manier waarop jij denkt en daarnaar handelt, is cruciaal voor de kwaliteit van jouw leven. Je kan honderden vrienden, veel geld en een goede baan hebben; wanneer jouw mindset negatief is heb je daar helemaal niets aan.

Andersom geldt gelukkig precies hetzelfde. Jij kan op dit moment weinig geld, weinig vrienden en geen baan hebben; met de juiste mindset kan jij alsnog gelukkig in het leven staan én toewerken naar betere tijden. Vaak wordt er gedacht vanuit schaarste. We zouden te weinig van alles hebben en het is moeilijk of zelfs onmogelijk om meer te krijgen. Deze hardnekkige gedachte is 9 van de 10 keer helemaal niet realistisch. Wij kunnen veel meer bereiken dan wij denken, wanneer wij gaan denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen!

Weet jij van jezelf waarom je denkt dat je bepaalde dingen niet kan of waarom deze dingen niet voor jou weggelegd zouden zijn? Ben jij je daarvan bewust? Of denk jij hier eigenlijk helemaal niet over na? Vaak vinden wij dingen die andere mensen doen en kunnen ontzettend normaal. Wanneer het op onszelf aankomt zien wij echter meteen beren op de weg en gaan wij twijfelen aan ons kunnen. Onze innerlijke criticus draait regelmatig overuren!

Hou daarom in gedachte dat je altijd tot meer in staat bent dan je in eerste instantie denkt!

Het is logisch dat je jouw droomleven niet binnen één dag zal leven. Heb een beetje geduld maar bovenal doorzettingsvermogen en laat je niet zomaar uit het veld slaan. Begin door een heel duidelijk toekomstbeeld voor jezelf te creëren. Wat zou jij het allerliefste willen doen, wanneer alles mogelijk zou zijn? Schrijf dit zo gedetailleerd mogelijk op. Dit klinkt nu nog overweldigend en waarschijnlijk zelfs onmogelijk. Weet echter dat dit niet zo is!

“If you can dream it, you can do it!”

Nu is het tijd om te gaan plannen. Deel jouw grote toekomstplan op in kleine ministapjes en zet deze in je agenda. Misschien is er een halfjaar voor nodig, misschien een jaar en misschien wel tien. Dat maakt helemaal niet uit, het gaat erom dat jij begint en actie onderneemt richting jouw droomleven!

Hoe zit dit met jou? Durf jij groot te dromen? En daar vervolgens actie naar te ondernemen? Of hou jij jezelf klein? En heb jij het idee vast te zitten in je huidige situatie?

Is dit laatste het geval? Dan help ik jou heel graag verder met het creëren van jóuw ideale leven. Binnen het TRAJECT van Start Your Change leer jij ontdekken wat je nu eigenlijk écht wil, hoe jij kan stoppen met jezelf tegenhouden én kom je daadwerkelijk in actie. Ben jij klaar voor verandering? Meld je dan snel aan!

Lees meer

Hou jij jezelf steeds tegen? 4 tips om hiermee af te rekenen & vandaag nog in actie te komen!

Gave ideeën en nieuwe plannen, het liefst ga je er vandaag nog mee aan de slag! Toch krabbel je negen van de tien keer op het laatste moment alsnog terug. Waar ligt dat toch aan? Ik zou willen dat hier een eenduidig antwoord én bijpassende oplossing voor was. Helaas is niets minder waar. Toch heb ik een aantal tips voor je weten te verzamelen die ervoor gaan zorgen dat jij minder aan jezelf gaat twijfelen en eerder in acte komt! Lees snel verder…

1. Analyseer jouw gedachten
Vaak zijn het keer op keer dezelfde gedachten die jou vroegtijdig laten stoppen. Weet jij van jezelf welke gedachten jouw ‘innerlijke saboteurs’ zijn? Door dit van jezelf te weten kan je hier steeds makkelijker op inspelen. Probeer naar jouw gedachten te kijken alsof deze van iemand anders zijn. Klinken ze dan nog steeds zo logisch? Of kijk je er nu heel anders tegenaan? Wanneer jij op deze manier leert denken zal je een stuk objectiever en realistischer worden.

2. Bekijk de positieve kanten
Veel mensen hebben de neiging om vooral de negatieve kanten te bekijken. Welke gevaren liggen er allemaal op de loer? Wat gaat ervoor zorgen dat het je niet gaat lukken? Waarom lukt jou dit waarschijnlijk niet? STOP! Jouw plannen zijn niét gedoemd om te mislukken. Wat zit er mee? Wat gaat jou verder helpen? Waar ben jij goed in? Hoe kan jij dit gebruiken? Denk positief, ga aan de slag en gebruik jouw positieve flow om door te blijven gaan!

3. Maak een plan
Een goed begin is het halve werk en dat geldt al helemaal voor een goed plan. Vaak lijken nieuwe ideeën van tevoren heel groot en ver weg. Je hebt geen overzicht en daardoor kan het lastig zijn om een begin te maken. Zorg er dus voor dat jij jouw nieuwe ideeën uitwerkt op papier en knip ze vervolgens op in kleine, behapbare stapjes. Plan al deze stappen in jouw agenda in en begin met de allereerste kleine stap. Op deze manier heb je overzicht, lijkt het minder ‘groot’ en onwerkelijk en kan jij direct beginnen met de eerste stap.

4. Wat als jij jezelf tegen blijft houden?
Je bent misschien bang voor jouw nieuwe plannen maar wat nou als jij er helemaal niet aan begint? Moet je daar niet veel banger voor zijn? Als je het aan mij vraagt wel! Wat nou als jij voor altijd zo door blijft gaan als je nu doet? Hoe ziet jouw leven er dan over 5 jaar uit? En over 10 jaar? Hoe zou jij je daarbij voelen? Zou je daarnaast niet enorm veel spijt hebben van alles wat je nooit hebt geprobeerd? En mis je op deze manier niet enorm veel kansen in je leven? Sta daar maar eens wat vaker bij stil!

Ik ben benieuwd! Hoe zit dat bij jou? Hou jij jezelf regelmatig tegen en wil je ook niets liever dan daarmee ophouden? Binnen het coaching traject van Start Your Change ga jij onder andere aan de slag met jouw innerlijke saboteurs. Je leert deze belemmerende gedachten omzetten naar een positieve mindset, gaat doelen stellen én neemt daadwerkelijk actie. Aan het einde van dit traject leef jij het leven van jouw dromen! Klik nu HIER voor alle informatie en om je aan te melden.

Lees meer

Zit jij in een sleur? 5 tips voor een sleur-vrij leven!

Velen van ons maken het weleens mee; het gevoel dat alles ‘saai’ en op de automatische piloot lijkt te gaan. Je weet ineens niet zo goed meer wat je wil met je leven en begint aan van alles te twijfelen. Je bent je huidige manier van leven in ieder geval meer dan zat en je bent toe aan iets nieuws. Opnieuw slaan de twijfels toe, want wat zou je in hemelsnaam voor anders moeten doen?! Het lijkt wel of je hoofd aan de ene kant overloopt aan gedachten terwijl je aan de andere kant 0,0 inspiratie hebt…

Het is tijd voor verandering, dat is duidelijk. Je wil loskomen uit de dagelijkse sleur. Hoe pak je dit nu het beste aan? Ik geef je 5 tips om uit de sleur te komen én te blijven!

1. Besef dat het normaal is
Realiseer je ten eerste dat het compleet normaal en logisch is dat je soms toe bent aan iets nieuws in je leven. Je bent niet geboren om voor de rest van je leven hetzelfde te blijven doen. Voel je dan ook niet slecht of schuldig wanneer jij klaar bent met iets wat een paar jaar geleden nog je droombaan leek. Het leven verandert en wijzelf ook, probeer je daarom niet vast te blijven klampen aan iets dat niet meer bij je past.

2. Blijf nieuwe dingen ondernemen
Dus ook wanneer je niét in een sleur zit! Door regelmatig nieuwe dingen te doen voorkom je juist dat je opnieuw in een sleur terecht komt. Denk hierbij vooral niet te moeilijk, je hoeft niet meteen een wereldreis te maken. Een bezoek aan een nieuwe stad of regelmatig een nieuwe hobby uitproberen is al voldoende.

3. Ontdek waar jij écht gelukkig van wordt
Het klinkt heel logisch, doen wat je leuk vindt, maar dat is zeker niet altijd zo. Veel mensen zijn ooit aan iets begonnen wat niet persé heel goed bij hun past maar zijn daar vervolgens wel blijven ‘hangen’. De stap zetten naar iets anders kan in dat soort gevallen best groot lijken. Ga daarom bij jezelf na waar jij nou echt vrolijk van wordt. Wat vind jij leuk om te doen? En wat zou jij elke dag wel willen doen? Bedenk vervolgens manieren waarop je deze dingen in jouw leven kan gaan toepassen. Je hoeft niet altijd direct een andere carrière te beginnen. Soms zijn het slechts kleine stapjes die jou een stuk gelukkiger kunnen maken.

4. Vergelijk jezelf niet met anderen (vooral niet via Social Media)
Denk niet dat jij het leven van een ander moet gaan kopiëren. Iedereen heeft andere interesses en daardoor andere doelen en dromen in zijn of haar leven. Je mag zeker bewondering voor iemand hebben of inspiratie uit iemand halen. Sla hier echter niet in door en probeer niet koste wat het kost hetzelfde te zijn. Wanneer je dit wel doet zal je er namelijk al snel genoeg achter komen dat je niet jóuw leven leidt. Wees authentiek, wees trots op jezelf en volg je eigen hart!

5. Reflecteer regelmatig
Sta regelmatig stil bij jouw leven en je gevoel daarbij. Ook als je het idee hebt dat je heel goed weet waar je gelukkig van wordt. Zoals eerder gezegd veranderen wij mensen continu. Soms heb je behoefte aan iets anders of zijn er dingen die jij voor jezelf kunt optimaliseren. Door hier regelmatig bewust bij stil te staan voorkom je dat je hier te laat achter komt.

Ik ben benieuwd! Hoe zit dat bij jou? Heb jij regelmatig het gevoel dat je in een sleur zit? En wil je hier graag vanaf? Binnen het coaching traject van Start Your Change ga jij ontdekken wat jij écht wilt in het leven en wat jou nu nog tegenhoudt. Je leert deze belemmerende gedachten omzetten naar een positieve mindset, gaat doelen stellen én neemt daadwerkelijk actie. Aan het einde van dit traject is sleur verleden tijd en leef jij het leven van jouw dromen! Klik nu HIER voor alle informatie en om je aan te melden.

Lees meer

Een klein verhaaltje over ondernemen en het najagen van je dromen...

Soms heb ik van die dagen die niet gaan zoals ik wil. Van die dagen waarop ik niet op gang lijk te komen en alles net even anders dan gewenst gaat. Gisteren was zo een dag. Een dag waarop mijn gedachten even de overhand namen….

Had ik nou maar een ‘normale’ baan…
Een baan waarbij ik elke dag mijn vaste taken heb en gegarandeerd elke maand hetzelfde bedrag krijg uitbetaald…
Een baan waarbij ik collega’s heb die mij kunnen helpen in de dingen waar ik minder goed in ben…
Een baan waarbij ik om 9 uur binnenloop en om 5 uur de deur achter mij dicht trek en ‘vrij’ ben…

Héél snel nadat deze gedachtegang zich aandrong realiseerde ik mij weer waar ik mee bezig was. Ik liet mijn belemmerende gedachten de vrije loop gaan en was daarom totaal niet eerlijk tegenover mijzelf. Want wie hield ik nou voor de gek? Ik? Graag een 9 tot 5 kantoorbaan? Hell no! Alles waar ik al een aantal jaar keihard voor aan het werken ben is áfkomen van die 9 tot 5 kantoorbaan! 

Uit ervaring weet ik dat dit de plek was waar ik juist niet mijzelf kon zijn…
De plek waar ik mij belemmerd en niet op mijn plaats voelde…
De plek waar het voelde alsof al mijn vrijheid gestolen werd…
De plek waar ik mij diep ongelukkig heb gevoeld…

Je droom volgen is niét makkelijk of vanzelfsprekend, allesbehalve zelfs! 

Om je droom ECHT te kunnen leven zal je…
- Hard moeten werken
- Keuzes moeten maken
- Dingen moeten missen
- Angsten moeten overwinnen
- Risico’s moeten nemen
- Jezelf niks aan moeten trekken van anderen
- Voor jezelf op moeten komen
- Doorzetten, doorzetten en eindeloos doorzetten zonder ooit op te geven

Ik weet echter nog zo goed hoe ik mij voelde voordat ik mijn droom volgde. Er was een hele lange periode waarin ik zelf geen enkel idee had wat mijn droom was. Het was alsof ik in een doolhof zonder begin en eindpunt rondliep. Ik was verloren in mijn eigen gedachten en bleef daardoor jarenlang op dezelfde manier doorgaan. Ik was meer aan het overleven dan aan het leven. En dat, die gedachte, is mijn allergrootste motivatie geworden om nooit meer terug te gaan naar die tijd. Ik blijf werken aan MIJN droom en geloof in mijzelf en het creëren van mijn eigen geluk!

Dit gaat écht niet altijd zonder slag of stoot. Zoals je net hebt kunnen lezen had ik gister nog een moment waarop ik dacht dat het mij allemaal even teveel werd. Ik wéét nu echter dat dit soort momenten erbij horen. Dit zijn de momenten waarvan je leert. Ik wil het geeneens tegenslagen nomen. Het zijn momenten waarop mijn ‘vroegere zelf’ naar boven komt en mij keihard terug wil slepen naar de minuscule comfortzone en schijnveilige omgeving die ik had…

Gelukkig weet ik nu wel beter en is het ondernemen van actie hetgeen wat mij het aller verste heeft gebracht. 
Er zijn weken waarin ik véél meer dan 60 uur werk…
Er zijn bepaalde risico’s die ik loop, zowel op financieel, persoonlijk en sociaal gebied, die mij nachten wakker laten liggen…
Er zijn momenten waarop ik dingen vraag of vertel die ik vreselijk eng vind aan personen waar ik enorm tegenop kijk…
Er zijn momenten waarop ik een nieuw plan lanceer waarvan ik hoop dat ook maar één persoon het aanspreekt…

Het is echt waar, ik kan ZO intens gelukkig worden van het feit dat ik nu de vruchten begin te plukken van al het harde werken en alle angsten die ik heb overwonnen! Het is het allemaal waard, het najagen van MIJN droom.

Mijn droom is…
Ultieme vrijheid ervaren en kunnen doen wat ik wil, wanneer ik dat wil…
Voldoende geld hebben om er helemaal niet over na te hoeven denken…
Andere mensen kunnen helpen met het creëren van de juiste mindset én het laten ontdekken en bereiken van hun droom…
De wereld ontdekken, mij omringen met gelijkgestemde personen en in goede gezondheid genieten van mooi weer en goed eten…
Dat is waar ik ultiem gelukkig van word!

Maar wat is jóuw droom? Waar word jij gelukkig van? Ben jij ervan bewust dat het leven van je droom niét vanzelfsprekend is maar het wel absoluut waard is? Wanneer jij iets écht wil zal jij tijdens alle moeilijke momenten die gegarandeerd zullen komen moeten doorzetten! Kan jij dat? En heb jij dat ervoor over? Dan staat er een geweldig leven, JOUW droomleven, op je te wachten.

Lees meer

Normaal of anders zijn, what to choose?

Je zit al een aantal maanden niet zo lekker in je vel. Eigenlijk weet je niet zo goed wat er precies aan de hand is, je bent in ieder geval niet tevreden met de huidige gang van zaken. Ondertussen ga je door, door met je huidige leven en door met de dingen die er volgens jou ‘nu eenmaal bij horen’. Je werkt op een kantoor waar je bent blijven hangen sinds jouw afstuderen. Vijf dagen per week kom je om half 9 op kantoor aan en vertrek je om 5 uur weer naar huis. Eenmaal thuis ga je koken, voer je de kat en hang je de rest van de avond voor de tv. Nadat je vijf dagen lang naar het weekend hebt uitgekeken is het zover. Op vrijdagavond spreek je af met vriendinnen en drink je een hoeveelheid alcohol waar je lever van schrikt. De dag erna word je om een uur of 11 wakker, gooi je een gebakken ei naar binnen en ga je de stad in voor boodschappen en een kleine shopping ronde. ’s Avonds ga je langs bij je ouders en vandaag duik je op tijd je bed in. Op zondag maak je het huis schoon, maak je een korte wandeling tussen de buien door en beland je de rest van de dag op de bank om een uitgebreide netflix marathon te houden. Halverwege de dag begint een vervelend gevoel bij je op te borrelen. Het is alweer bijna maandag, dan ‘moet je weer’… Saggerijnig ga je veel te laat je bed in om nog zo veel mogelijk vrije uurtjes mee te kunnen maken. De volgende dag begint de hele riedel weer van voren af aan.

Als je er zo op terug kijkt snap je heel goed dat je niet tevreden bent met de huidige gang van zaken. Je leven is een sleur, je doet werk waar je niet meer op je plek zit, je verdoet je vrije tijd met niets doen en er gebeurt weinig spannends of nieuws in je leven. Aan de andere kant voelt je leven ontzettend veilig en voorspelbaar aan. Je weet altijd wat jou te wachten staat en je hoeft nooit een stap uit je comfortzone te zetten. Dit, deze (schijn)veiligheid, is wat jouw geluk zo in de weg zit. Je ziet dit alleen helemaal niet in! Je hebt immers toch een hartstikke normaal en degelijk leven? Je zou toch helemaal niet mogen klagen? En wat zou je eigenlijk kunnen veranderen? Niet veel toch? Veranderingen brengen risico’s met zich mee en risico’s zijn gevaarlijk!

Van nature hebben wij de neiging om een veilig leven te leiden. Wij hebben geleerd om ons altijd aan de norm te houden en vooral ‘lekker normaal’ te doen. Het zou goed zijn om ‘erbij te horen’ en mensen die ver van de standaard afwijken zijn maar raar. Maar wat nou als jij hier niet gelukkig van wordt? Wat nou als jij anders wilt zijn en andere dingen wilt doen? Dan kan het best lastig worden. Je bent het niet gewend om in te gaan tegen de standaard. Hoe zal er wel niet op je gereageerd worden? En loop je niet onwijs veel risico dat alles mislukt? Wat nou als jouw plannen niet realistisch zijn en je weer terug bij af bent? Terug naar je 9 tot 5 baan en je saaie voorspelbare leven…

Anders zijn en dit willen uiten kan enorm tegen je gevoel ingaan. Toch is het enorm zonde als jij je hierdoor tegen laat houden. Iedereen zou moeten streven naar het leven waar hij of zij het meest gelukkig van wordt. Het is juist ontzettend bijzonder en leuk dat dit voor iedereen zo verschilt. Het zou toch saai en onhandig zijn als iedereen precies hetzelfde zou willen? Trek je daarom eens wat minder aan van anderen. De droom van je moeder, de buurman of je collega is niet jóuw droom. Wat zij graag doen of laten is hun eigen keuze. Net zoals jij je vooral bezig zou moeten houden met jezelf. Verspil geen tijd meer aan jezelf anders voordoen dan je eigenlijk bent. Wees trots op jezelf en durf jouw dromen na te streven!

Durf jij anders te zijn?

Wil jij niets liever dan de sleur doorbreken en gaan voor jóuw dromen? Maar vind je dit nog vreselijk eng...
Meld je dan HIER aan voor een (gratis) online inspiratie sessie en je zal ontdekken wat jij écht wilt en wat jou nu nog tegenhoudt.
Daarnaast geef ik je direct praktische tips mee om jouw allereerste stap richting jouw doelen te zetten!

Lees meer

Hé introvert, je bent niet minder!

Een feestje met veel mensen die je niet kent, een borrel op je werk of een netwerkbijeenkomst. Stuk voor stuk gelegenheden die je liever direct overslaat. Je houdt er niet van om in het middelpunt van de belangstelling te staan en over koetjes en kalfjes praten zorgt ervoor dat je uitgeput raakt. Soms voelt het als een grote last; introvert zijn. Dingen die extraverte personen zo makkelijk afgaan zijn voor jou een ware opgave. Het voelt niet eerlijk aan. Waarom word jij zo moe van veel sociale gelegenheden in korte tijd? Waarom ben jij ook niet ‘gewoon’ extravert?

We leven in een maatschappij die voornamelijk gericht is op extraverte personen. We kijken op tegen mensen die gemakkelijk presenteren, krijgen eerder een hogere functie als wij onszelf ‘meer laten zien’ en we zijn jaloers op de gangmaker van elk feestje. Vergis je echter niet. Er bevinden zich meer introverte personen om je heen dan je misschien zou verwachten. Als introvert zijnde kan je de neiging hebben om je heel erg te focussen op jezelf en je eigen gevoel. Hierdoor vallen andere introverten, die wat meer op de achtergrond staan, je vaak helemaal niet op.

Naast jezelf realiseren dat je niet de enige introvert bent is het een goed idee om je te richten op jouw talenten. Je bent nu eenmaal niet het meest spraakzame en opvallende persoon en dat zal je waarschijnlijk ook nooit worden. Maar is dit echt zo erg? Wil jij echt je hele leven lang proberen om iemand te worden die jij niet bent? Al je het mij vraagt is dat het laatste waar je gelukkig van wordt. De maatschappij is dan misschien een tikkeltje meer gericht op extraverte personen, er is ook meer dan genoeg ruimte en waardering voor mensen zoals jij.

Waar ben jij nou echt goed in? Wat vind jij leuk om te doen? En waar mag ik jou ’s nachts voor wakker maken? Het is ontzettend belangrijk om dit van jezelf te weten. Wanneer jij weet wat je leuk vindt en waar je goed in bent kunt je jouw leven daarnaar inrichten. Introverte personen zijn bijvoorbeeld vaak goed in luisteren, observeren en reflecteren. Zijn dit eigenschappen die jij ook bezit en kun jij hier misschien meer mee doen? Of heb je hele andere wensen en talenten? Het maakt uiteindelijk helemaal niet uit wat het is, zolang jij jezelf maar niet laat meesleuren door de ´extraverte´ maatschappij. Blijf dicht bij jezelf, onderzoek jouw mogelijkheden en ga hiermee aan de slag!

Voel jij jezelf weleens ‘minder’ dan een extravert persoon?

Wil jij graag ontdekken waar jij nou écht goed in bent? Wil jij je eigen hart volgen maar vind je dit nog heel erg moeilijk?
Meld je dan HIER aan voor een (gratis) online inspiratie sessie en je zal ontdekken wat jij écht wilt en wat jou nu nog tegenhoudt.
Daarnaast geef ik je direct praktische tips mee om jouw allereerste stap richting jouw doelen te zetten!Lees meer

Inspiratie blog #8 - Annemieke

Via Start Your Change deel ik geregeld persoonlijke verhalen over mijzelf. De wereld draait echter niet alleen om mij, daar ben ik mij goed van bewust! Ik vond het daarom tijd worden om persoonlijke verhalen van anderen te delen. Hoe gaan zij om met lastige momenten? Wat is voor hun het keerpunt geweest om positiever te gaan leven? Wat is de belangrijkste les in hun leven geweest? Je leest het vandaag in de voorlopig laatste #inspiratie blog.

Wie ben jij?
Mijn naam is Annemieke Bremmer. Ik was dat kleine meisje met witblond stekelhaar die altijd opkwam voor de kwetsbaren en helemaal haar eigen gang ging. Ik zat lekker in mijn vel tot ik mijzelf in de pubertijd steeds meer kwijt begon te raken. Ik ging leven vanuit mijn verstand omdat iedereen dat deed. Langzaam raakte ik mijzelf kwijt, mijn omgeving probeerde mij te helpen maar dat mocht helaas niet baten. Sinds ik moeder ben geworden kom ik steeds dichter terug bij mijn eigen gevoel en heb ik mijzelf weer gevonden. Ik ben gewoon nog steeds het meisje dat opkomt voor anderen en lekker haar eigen gang gaat!

Wat doe jij?
Ik inspireer lokale ondernemers om hun hart te volgen, een bedrijf te creëren dat echt bij ze past en om vervolgens hun eigen ´verhaal´ te maken. Ik ben verhalenverteller en om jouw verhaal te vinden moet je eerst heel goed weten wat je wilt en waar je naartoe wilt. Ik coach mensen hierin omdat ik het geweldig vind als mensen beseffen waar hun krachten liggen en deze optimaal in gaan zetten.

In mijn vrije tijd ben ik graag met mijn gezin bezig, bijvoorbeeld gezellig samen iets bakken. Daarnaast loop ik graag hard terwijl ik luister naar een podcast om vervolgens weer heerlijk geïnspireerd terug te komen. Yoga Nidra is voor mij een ander oplaadmoment. Ik ben hiermee begonnen toen ik nog zo moe was dat ik altijd in slaap viel tijdens het doen hiervan. Tegenwoordig kan ik steeds beter wakker blijven met mijn geest en voel ik de totale ontspanning in mijn lichaam.

Waar kom je vandaan?
Mijn ´turning point´ was de geboorte van mijn chronisch zieke zoontje. Tot die tijd leefde ik niet bewust, ik was wel ondernemer, maar ook weer niet echt. Ik deed veel op de automatische piloot, had geen dromen en wist niet waar ik precies heen wilde. Na zijn geboorte kwamen wij veel in ziekenhuizen en werd alles ineens onzeker. Ik heb in die tijd geprobeerd te werken, maar merkte dat ik mijn gevoel dan compleet moest uitschakelen om ook maar iets te kunnen. Ik heb toen besloten om uit het bedrijf te stappen waar ik samen met mijn compagnon in zat. De anderhalf jaar die toen volgden hoefde ik even helemaal niets van mijzelf. Ik was nog steeds hartstikke moe en besefte dat ik eigenlijk al jaren aan het afstevenen was op een burn-out. Ik was blij met de vrijheid en het ontbreken van stress. Toch ging het op den duur weer kriebelen. Toen mijn zoontje zich beter ging voelen en graag naar de opvang wilde ben ik opzoek gegaan naar wat ik met een nieuw bedrijf zou kunnen doen. Ik wilde iets nieuws maar had nog geen idee wat precies. Toen ik de cursus ´storytelling´ ging volgen besefte ik mij dat dit was wat ik wilde doen. Storytelling gaat om verhalen schrijven, anderen inspireren, maar vooral weten waar je mee bezig bent. Het was voor mij zo’n eyeopener dat ik mijn eigen reis omgezet naar de coaching waar ik nu andere ondernemers mee motiveer om ook hun eigen pad te kiezen.

Hoe ga jij om met beren op de weg?
Ik merk dat ik vaak eerst terug schiet in mijn ´fixed´ mindset. Ik weet nu echter dat ik op die momenten even rust moet zoeken om mijn creativiteit weer naar boven te laten komen. Ik moet op zulke momenten niks forceren want dat werkt niet. Ik bedenk de beste oplossingen wanneer ik loslaat dat ik een oplossing zou móeten bedenken.

Hoe hou jij jezelf gemotiveerd?
Ik werk vanuit inspiratie, dat is een geweldige motivatie. Ik werk niet voor het geld maar juist om anderen te inspireren en te kijken of we samen de Achterhoek sterker kunnen maken als ondernemers. Dat geeft elke keer weer een kick! Daarnaast heb ik een mooi moodboard met afbeeldingen over hoe ik mij in 2018 graag wil voelen. Elke keer als ik daarnaar kijk krijg ik een glimlach op mijn gezicht en zin om weer aan de slag te gaan. Als ik te lang door ga, gun ik mijzelf meerdere dagen rust om weer op te laden. In ´normale´ weken zorg ik standaard voor één tot twee échte oplaadmomenten om in de goede ‘flow’ te blijven.

Wat is jouw grootste overwinning?
Opnieuw een bedrijf opstarten vanuit het niets en in een paar maanden veel meer opbouwen dan ik ooit had verwacht. Ik onderneem nu vanuit mijn gevoel en dat ging niet zonder slag of stoot maar het levert mij uiteindelijk zoveel op!

Annemieke´s afsluitende tip!
Be the change you want to see in the world! Werk vanuit jouw persoonlijke droom om de wereld te verbeteren. Door je droom te delen zal je merken dat je de juiste mensen gaat aantrekken en dat je veel makkelijker klanten krijgt dan je ooit had verwacht.

Meer van Annemieke?
http://annemiekebremmer.nl/
https://www.instagram.com/annemiekebremmer/

Lees meer
comments powered by Disqus